dimecres, 5 de juny de 2013

Enramades Sallent 2013


Un any més han estat les Enramades a Sallent.
Pels qui sou de fora i no les coneixeu, dir que és una festa declarada d'Interès Turístic i Festa Tradicional d'Interès Nacional. Que val la pena deixar-s'hi caure una tarda de dissabte o de diumenge per passejar pels carrers i gaudir d'una festa diferent, tranquil.la i de tradició. Que aquests dies de Corpus, hi ha vida més enllà de la Patum de Berga!.
És la festa cultural més representativa del nostre poble, i es celebra cada any pel Corpus (de dijous fins el dilluns). El seu origen remunta fa més de 600anys quan es guarnien els carrers al pas de la processó del Santíssim Sagrament. Els carrers s'engalanaven amb garlandes vegetals, flors i branques de boix i d'olivera. 

A dia d'avui, la festa d'origen religiós s'ha transformat en una festa lúdica i de caràcter més laic. Tot i mantenir també les misses en commemoració del Corpus. Els carrers ja no es guarneixen d'elements vegetals per passar a que cada carrer tria un tema i el decora amb molta imaginació, utilitzant diversos materials de forma totalment artística i manual.
La currada que fa la gent que hi participa és realment increïble. L'Antònia (la meva sogra) que hi participa de forma molt activa en un dels trams de carrer que s'engalanen, m'ha comentat a tall d'exemple, que cada dona del grup aquest any ha realitzat més de 1200 flors. Això vol dir retallar i després muntar més de 15000 flors amb la gràcia suficient com per quedar així:


Aquest any hem pogut comptar amb la presència del programa de TV3 "Divendres" durant tota la setmana. Això ha afavorit una mica més a fer extensiva la difusió de la festa arreu de Catalunya que té la mala sort de coincidir i quedar eclipsada per la tot omnipresent Patum de Berga.

Els carrers que aquest any han enramat són:

1er Tram del Carrer Cos: Dedicat als Gegants


2on tram del Carrer del Cos dedicat al Japó:El tercer tram carrer del Cos amb el tema d'un bosc.


El carrer Sant Bernat anava dedicat a l'artista M.C. Escher amb les seves figures impossibles.


El carrer Clos dedicava el carrer a la pluja, tant omnipresent sempre en algun moment durant el Corpus.


El carrer Angel Guimerà ha fet homenatge al Canal Gran de Venècia. Carrer que lluïa al meu parer molt més a la nit.


El carrer Unió va triar el tema sobre el Caprici de Gaudí de Comillas amb una portalada espectacular.

I em sap greu però em falta el carrer St. Esteve que no tinc fotos.
Com no podia ser d'una altra manera, sempre que hi ha festes en un poble, també hi ha els "autoxoques"!!!


A més dels carrers engalanats, hi ha moltes activitats adjuntes de diversos caires. Així hem pogut veure una exposició d'objectes col.leccionables, gegants i nans, sardanes, ball amb l'orquestra Rosaleda i una altre edició fantàstica sobre el Retaule dels Embotits realitzat, cantat e interpretat per la Coral Nova Harmonia. Va estar molt bé i amb un gran so. Per cert.
A més de tot això, hi ha hagut moltes altres coses interessant que els que no heu vingut us heu perdut. Com per exemple un altre concert del grup de gospel: The River Troupe Gospel al parc municipal Pere Sallés


La festa va acabar dilluns amb les Balladetes amb els nens de col.legi i la cercavila de gegantons i nans.
Així és que ja sabeu, si us ho heu perdut, apunteu-vos-ho a l'agenda per l'any que vé!!!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada