dimarts, 31 de desembre del 2013

Mont Cogul - Roques Albes - St. Sebastià

INTRODUCCIÓ

Aquest diumenge al matí, per tal de cremar una miqueta els turrons d'aquest dies hem fet una matinal pels voltants del nostre poble, Sallent. Així hem fet una circular passant per l'Ermita de Sant Martí de Serraïma fins arribar al Montcogul (589m). Després hem anat, per mi, a un dels llocs més bonics i especials de Sallent que és Roques Albes. Un cop aquí hem tornat cap a Sallent fent una circular passant pel Castell i Ermita de Sant Sebastià i pel mirador del Serrat del Xipell abans de tornar al punt d'inici (Plaça Catalunya). (Les fotos son de diversos dies).

FITXA TÈCNICA


MAPES




CRÒNICA

Hem començat doncs a plaça Catalunya caminant en direcció est, pujant per les piscines fins al cementiri on hi hem arribat en pocs minuts. Aquí es deixa el poble i també l'asfalt. Sobrepassem el cementiri per la seva dreta i seguim el camí. Passarem una primer cruïlla (Serrat del Xipell) i després una altre que és per on tornarem.


En uns 30 minuts passem per la Granja el Solà i seguint el camí ja veiem al fons l'Ermita de Sant Martí de Serraïma que hi arribarem en 45minuts des de que hem sortit.



Aquí abandonem el camí principal i girem a la dreta de l'ermita. En pocs minuts arribem a una cruïlla i girem a la dreta on hi ha uns camps. Seguim el camí uns 20 minutets des de l'ermita i agafem un corriolet cap a l'esquerra amb marques del PR-C136 (Gavarresa-Montcogul) abandonant així el camí. Aquest corriol ja té un desnivell considerable, però en uns 8-10 minutets arribarem a una nova cruïlla amb un pal indicador que girarem a la nostra esquerra assolint així el cim del Montcogul de 589m en 3-4 minuts.


Un cop recuperades les forces desfem camí fins novament el pal indicador i baixant seguint la mateixa direcció amb un pendent molt acusat el qual si està moll s'ha d'anar amb molta cura per tal de no relliscar i així arribar a una pista (GR 4). Travessem aquesta i als pocs minuts trobem un camp a la nostra dreta. Aquí hem d'anar en compte, ja que al final d'aquest hem de girar a la dreta seguint un corriol una mica amagat i en 10 minutets més arribem a Roques Albes.





Roques Albes és un lloc molt especial. Les seves roques que generen el precipici li donen una singularitat diferent, deixant davant nostra una panoràmica del Pla de Bages amb la silueta al fons de Montserrat realment fantàstica. És un lloc molt tranquil donat a la reflexió, el qual és impossible passar-hi sense parar-s'hi una estona i admirar el paisatge.



Un cop ens hem fet unes fotos i gaudit una mica de les vistes seguim en direcció Oest (obviant la creu de PR).


Així sortirem altre cop a una pista gran que agafarem cap a la dreta. La seguim uns 200 metres i molt de compte, ja que hem d'agafar un corriol força amagat que surt a la dreta del camí. El seguim amb forta pujada. Arribem a dalt, poc a poc i seguim el camí de la dreta que sortirà a la pista del GR 4. Agafem aquesta cap a l'esquerra (Oest) i compte altre cop ja que en uns 4 minutets de caminar per la pista hem d'agafar altre cop un corriol que surt a la dreta d'aquest i que puja considerablement fins sortir a un camí que l'agafarem per l'esquerra amb marques de PR. Seguirem les marques de PR pel camí i en uns 3 minutets deixem la pista per un corriol a la seva esquerra sempre seguint les marques de PR. Continuem pel caminet molt bonic perdent desnivell uns 25 minuts fins que arribem a un vell Orri on girem a la dreta i abandonant així el PR. Seguim el corriol i en uns 35-40 minuts arribem al Castell i Ermita de Sant Sebastià.




Ara tornem enrere seguint el camí. Si el seguim tot baixaríem cap a la mina de potassa i sortiríem al Camí de Cabrianes i tornar així a Sallent. Nosaltres el seguirem sols uns tres-cents metres des de la cruïlla i girem a la dreta seguint un altre camí que ens durà cap a la cruïlla del començament del recorregut, girant a l'esquerra i agafant més avall la cruïlla que ens durà al Serrat del Xipell on gaudirem d'unes magnífiques vistes de Sallent. Segurament és el millor mirador del nostre poble.



Ara, ja sols ens queda baixar per les escales i tornar al punt d'inici de l'excursió. És una volta força variada on a més tens la opció de fer diverses variants retallant o allargant el recorregut. Aquesta que hem triat avui ens ha permès fer una matinal ben variada i 16Km no està gens malament!.

Fins la propera i Bona Any Nou a tothom!!!

Arnau, Txell i Onofre.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada